Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Craiova, vă invită, începând cu 1 octombrie 2019, la Noaptea Albă a Galeriilor. Expozițiile colective ale artiștilor craioveni vor putea fi vizitate la galeriile Arta 1 și Arta 2.

Expozițiile reunite sub titlul Firul roşu reprezintă o ipostaziere complexă a acestui concept, în măsura în care întrebuințarea lui , în contexte foarte variate, a dus la o scindare a nucleului său semantic, transformându-l într-un concept ambiguu, supraetajat, labirintic. Un exemplu vine din mitologie. În culturile estice, cu rădăcini în China sau Japonia, se spune că destinul unește cu un fir roșu două persoane care şi-au fost hărăzite încă de la naștere, iar ele rămân într-o conexiune mistică, indiferent de distanțele sau timpul care îi separă. El se poate întinde sau comprima, dar nu se va rupe niciodată, pentru că o putere mai presus de ființa umană a hotărât legătura, fără a oferi vreo soluție pentru dezlegarea ei.

Polisemantismul conceptelor operante trece însă și prin politică, medicină, cinematografie, etc, ajungând, în final, să fie reductibil la ideea de conexiune permanentă.

Astfel, ipostazierile artistice, de facturi, genuri și tehnici diferite, trebuie interpretate drept metafore ale continuității, sau, invers, ale despărțirilor imposibile, cu precizarea că termenul despărțire face referire la orice:persoană, credință, viziune.

În felul acesta trebuie să privim deci lucrările prezente în galerii: ca oglinzi ale imposibilei rupturi a artistului de pattern-ul său (sau paradigma sa).

——————

La Galeria Arta 2, fotograful Albert Dobrin va expune proiectul Be Twin.

Un vechi proverb chinezesc ne amintește de existența unui fir roșu care creează o legătură între doi oameni predestinați să se întâlnească, fără a ține cont de timp și spațiu. Se spune despre acesta că oricât de mult s-ar întinde, oricât de des s-ar putea întortochea, acesta nu se va rupe niciodată. Persoanele respective sunt unite încă de la naștere, printr-o conexiune neștiută, urmând ca destiul să le aducă împreună. Se spune că destinul fiecăruia stă conectat la o rețea universală, o rețea țesută cu fir roșu care creează un labirint de oameni cu care vei interacționa pe parcursul vieții tale.

Astfel, BeTwin dorește să reproducă traseul a două personaje predestinate, precum și labirintul întâlnirii acestora urmând firul roșu.