Începând cu 15 aprilie, artista Miruna Căminescu vă invită la Galeria ARTA la o nouă expoziție personală: INCANTAȚII.

„Am numit aceasta expoziție INCANTAȚIE, fiecare lucrare fiind gândită ca o materializare a unei părți dintr-o formulă magică, i-am conturat pe AGERU-OCHILOR din basmele româneşti care personifică puterea magică a ochilor şi a privirii,  pe AJUTOARELE NĂZDRĂVANE – toate fiinţe zoomorfe cu puteri supranaturale, care îl ajută pe Făt-Frumos să treacă pe tărâmul celălalt sau să obţină o comoară.

M-am lăsat influențată și de semnificația AMURGULUI, parte a zilei puternic marcată mitologic şi ritualic, cu sinonimul asfinţit care are coloratură creştină: a+ sfânt=„in direcţia unde merg sau unde se află sufletele sfinţilor” (morţilor). Amurgul zilei simbolizează sfârşitul, dar şi începutul unui nou ciclu. Sistemul acesta de măsurare a timpului calendaristic e uzitat în biserică până în zilele noastre.

Tot din mitologia autohtonă ALBINA e considerată, fiinţă „sfântă” un fel de divinitate zoomorfă, solară care posedă o gamă vastă de valori simbolice.

Legătura dintre toate acestea o face șirul lui Fibonacci cunoscut si ca Proportia de Aur,  o caracteristica fundamentala a Universului. Îl întâlnim în împachetarea petalelor la flori și la măciuliile cu semințe, în ramurile copacilor sau la cochiliile melcilor, la galaxii, dar și la proporția feței umane, a lungimii degetelor mâinii sau a dimensiunii moleculelor ADN.”