Noaptea Albă a Galeriilor, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair, al cărei membru fondator este artista vizuală Suzana Dan, prezintă pe 5 octombrie 2018, în cadrul celei de-a douăsprezecea ediții, expoziții și evenimente dedicate artei contemporane, în galerii de artă, spații alternative, huburi creative și ateliere de artist din douăsprezece orașe – alături de București: Arad, Baia Mare, Braşov, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Petrila, Reşiţa, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara.

Perioada de desfășurare a acestui eveniment este 1-15 octombrie 2018.

Această nouă ediție a evenimentului a oferit publicului un bun prilej de întâlnire și dialog cu arta contemporană. NAG creează un alt fel de hartă a orașelor în care galerii, case particulare, spații industriale sau instituții culturale devin pentru o noapte cele mai importante repere din spațiul urban. În acest an , partenerul naţional NAG este BRD Groupe Societe Generale, partener media Digi TV şi Radio Guerilla. Craiova deși participă a treia oară la acest proiect a reușit să se mobilizeze cu unii dintre cei mai buni artiști care lucrează aici.

Conceptul acestei ediții? Flueraşu Ioana: Fiecare galerie are propriul proiect, propriul curator şi ce artişti a dorit acesta. Pentru a te înscrie pe site-ul Noaptea Albă a Galeriilor, pe lângă înscrierea fiecărui artist, a galeriilor, spaţiilor alternative, ateliere de artist, etc., trebuie să-ţi  înscrii şi propriul proiect. În cadrul acestui proiect național, Uniunea Artiștilor Plastici din România- Filiala Craiova, este partenerul local al evenimentului. Artista Ioana Fluerașu este curatorul evenimentului din Bănie.

Galeria ARTA  prezintă proiectul De vorbă cu timpul, și cuprinde lucrări ale artiştilor plastici: Ioana Flueraşu, Valentin Boboc, Cătălin Solcan, Cătălin Marius Petrişor, Iulian Segărceanu, Marcel Voinea, Dan Nica, Florin Constantinescu, Florin Zupea, Silviu Bârsan, Alin Totescu, Stelian Ghigă, Emil Bănuţi, Mihail Trifan, Lucian Ghiţulescu, Sebastian Viscol, Ion Preda, Dan Purcărea, Florin Preda, Lucian Irimescu,, Martin Rozalia, Alfred Rece, Gabriel Giodea, Florica Robert, Alexi Cătălin, Vieriu Valerică, Mircea Niţă, Burtea Cătălin, Mitran Adrian,  Albert Dobrin, Ileana Oancea, Oancea Cătălin, Cristian Popa, Ana Bănică.

Cu acest proiect, publicul craiovean este invitat să ia contact cu cele mai noi abordări din arta contemporană craioveană și să aprecieze „dialogurile” artiştilor care se exprimă în cele mai inedite forme de manifestare a esteticului.

Proiectul De vorbă cu timpul, propus de galera Arta, reuneşte lucrările a 34 de artişti (pictori, sculptori, artişti foto), ilustrând viziunea acestora în raport cu tema abordată. Imaginarul artistic abundă în culoare, lumină şi echilibru, abordând timpul în funcţia sa simbolică. Astfel, fiecare operă imortalizează o trăire, un sentiment, o clipă de reflecţie. „Ipostazierea clipei”este un flash, o imortalizare a unei acţiuni, a unui personaj sau a unei reflexii interioare ce dăinuie peste timp- acel „timp înainte de oră”, acea secundă generatoare de existenţă continuă- „clipa veşnică”. În spatele lucrărilor se poate reconstitui o naraţiune mitologică intrinsecă ce abia aşteaptă să fie decriptată hermeneutic, confirmând o dată în plus că mai întâi a fost mitul şi apoi metafora, iar metafora- fie ea şi plastică-nu este altceva decât un mit confirmat aposteriori, un mit povestit eliptic.

Curatori: Ioana Flueraşu, Valentin Boboc, Florin Constantinescu.

Galeria ARTA 2  propune o incitantă întâlnire cu artistul Albert Dobrin și proiectul său BEHIND.

„Kicking around on a piece of ground in your home town Waiting for someone or something to show you the way” (Pink Floyd – Time)

Muzica şi fotografia sunt dintre cele care se hrănesc cu timp. De aceea, acest motto. De o vreme încoace se tot pune problema adevărului şi a falsului adevăr. Şi e nevoie de timp pentru a nu lăsa aparenţele să creeze o imagine deformată. Pentru a privi cu atenţie în jur. Pentru a trece dincolo de un paravan, de o mască. Ca un joc al drumului spre limanul dorit, drum ce poate fi parcurs mai uşor găsind reperele ajutătoare ce pot fi la tot pasul. Doar să privim. Avem nevoie de timp. Expoziţia propune un set de fotografii care se oferă privirii şi care se vor descoperite. Fotografii despre acest loc şi această epocă. O încercare de amprentă la acest moment.

Curator: Albert Dobrin

Cabinetul Cultural (Foto2B) este un nou spațiu de expunere alternativ, care ne propune proiectul Bumerang, mizând pe efectul de vertij amețitor indus privitorului.

Metafora bumerangului traduce funcţia mitologizantă a artei, în sensul că privitorul intră în lumea ficțiunii ca printr-o poarta şi iese îmbogățit de miracol, fără să-şi dea seama.

Cabinetul foto devine un loc deschis artei, care sub deviza, un metru pătrat de artă, va prezenta o selecție de lucrări ale artiştilor: Emil Bănuţi, Valentin Boboc, Cătălin Solcan, Florin Zupea. Este un exerciţiu incitant de debarasare, de despovărare de un bagaj conceptual adesea perimat, provocarea constând în încercarea de înlăturare a stereotipiilor şi formalismului unei societăţi incapabile să-şi depăşească propriile prejudecăţi.

Curator: Emil Bănuţi

DâlgART

Tra la la, Da Da Da DâlgArt prezintă: Jamais Vu Mais Non Avant-Garde +JuJu, expoziție de propuneri. Expun artiştii: Gabriela Boiangiu, Graeme Willson, Maurice T. Jones, Howard Eaglestone Valentin Boiangiu

Curator: Valentin Boiangiu

Locaţie: Sat Dâlga, prin Țuglui, după pădure, a doua casă pe dreapta, de la orele 17:00.

Casa de cultură Traian Demetrescu, din Craiova, va pune la dispoziția artiștilor plastici invitați cele două spații expoziționale de care dispune: Galeria Vollard și Salonul Medieval. Vor fi expuse lucrări din diverse domenii ale artelor vizuale: pictură, sculptură, grafică, arte decorative (tapiserie, ceramică, vitraliu), realizate de artişti: Emilian Popescu, Alin Totescu, Petre Virgiliu Mogoşanu, Silviu Bârasan, Ana Curcă, Dan Nica, Dan Purcărea, Lidia Mărgelu, Ovidiu Bărbulescu, Nicolae Predescu, Mihaela Olaru, Florin Grădinaru, Daniel Guţă, Mihail Trifan, Mihai Velişcu, Laurenţiu Dimoiu, Cristian Volcinschi, Cristian Dincă, Monica Dincă, Constantin Niculescu, Dan Neamu, Florin Preda, Rodica Jianu, Viorel Penişoară Stegaru.

Noaptea Albă a Galeriilor a fost primul eveniment cultural nocturn din România, după Noaptea Muzeelor, și primul eveniment din țară care a atras atenția marelui public asupra artelor contemporane și a tinerilor artiști, reunind, printr-un program complex și dinamic, toate tipurile de manifestări artistice – pictură, desen, sculptură, grafică sau new media, fotografie, video, performance. Noaptea Albă a Galeriilor a generat o hartă în care a fost făcută vizibilă infrastructura dinamică a spațiilor din Craiova ce găzduiesc evenimente de artă contemporană.

Noaptea Albă a Galeriilor a pus bazele unei platforme de promovare a artei contemporane și a tinerilor artiști români, atât prin încurajarea contactului dintre artiști și galerii sau spații dedicate artei contemporane, cât și prin prezentarea artiștilor unui public extins, căruia îi oferă în fiecare an oportunitatea de a descoperi arta generației din care face parte.